Οι ρίζες μας
Στη Μεσσηνία, η ελιά και όλος ο κύκλος της ζωής της από τη φύτευση μέχρι την παραγωγή, έχει επηρεάσει με μοναδικό τρόπο την κουλτούρα του τόπου. Από γενιά σε γενιά, η φροντίδα του ελαιόδεντρου και η παραγωγή ελαιολάδου ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της οικογένειας. Ο τρόπος μαγειρέματος, τα ξέχειλα από το ελαιόλαδο βαθιά πιάτα με τη σαλάτα, οι θερμές συζητήσεις στα καφενεία για τους τρόπους καλλιεργείας αποτελούν βιώματα που μοιράζονται οι ντόπιοι παραγωγοί. Κάπως έτσι, δύο παιδικοί φίλοι από το ίδιο χωριό, ο Δημήτρης και ο Γιάννος, σκέφτηκαν πως θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις εξαιρετικές γευστικές εμπειρίες του Μεσσηνιακού εξαιρετικού παρθένου Ελαιολάδου πιο μακριά, έξω από τα σύνορα του Νομού Μεσσηνίας.
Πώς γεννήθηκε το Sikos Extra Virgin Olive Oil
Το Sikos Extra Virgin Olive Oil γεννήθηκε ως ιδέα το 2021, όταν ο Δημήτρης και ο Γιάννος αποφάσισαν πως το εξαιρετικό Μεσσηνιακό Κορωνέικο που γεύονταν από παιδιά και που επέλεγαν οι παραγωγοί της περιοχής τους για τις οικογένειές τους, άξιζε να το δοκιμάσουν οι λάτρεις του ελαιολάδου και σε άλλους τόπους.
Η ονομασία «σηκός» είναι αρχαία Ελληνική. Κατά τους κλασσικούς χρόνους η προστασία των ελαιόδεντρων, των ιερών δέντρων της θεάς Αθηνάς, αποτελούσε κύριο μέλημα της Αθηναϊκής πολιτείας. Τα ιερά δέντρα περιφρασσόταν με ξύλινο φράχτη, που ονομαζόταν «σηκός» και ελέγχονταν τακτικά. Κάθε μήνα ο Άρειος Πάγος έστελνε επιμελητές και μία φορά το χρόνο έστελνε επόπτες, που έλεγχαν αν οι ελιές βρίσκονταν σε καλή κατάσταση. Όποιοι προξενούσαν βλάβη στα ελαιόδεντρα ή παραβίαζαν το «σηκό» θεωρούνταν βέβηλοι και τιμωρούνταν σκληρά.